Elkészítés:
Az élesztőt a meleg vízbe teszem. Addig a liszteket, a sót, szódabikarbónát és a cukrot szárazon összekeverem. Majd hozzáöntöm az élesztős keveréket, ezt simára eldolgozom, vagy kézzel vagy géppel. Az elkészült tésztát 30 percig letakarva meleg helyen pihentetem.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán ismét átdolgozom, kifli esetén kör alakúra kinyújtva cikkeket vágok derelyeszaggatóval. A cikk szélesebbik felétől felcsavarom nem túl szorosan a kör közepe felé. Amennyiben zsemlét is készítek, elfelezem a megkelt tészta mennyiségét. A zsemlékhez 4-5 részre osztom és fentről lefelé, mintha alágyúrnám a tésztát , gömbölyű formát készítek belőle.
A kifliket, zsemléket ismételten kelesztem 20 percen keresztül.
Ezt követően 200 C fokon 10 percet, majd 170 C fokon aranybarnára sütöm.