TEJALLERGIÁSOKAT SEGÍTŐ
CSOPORT

tejallergia, tejfehérje allergia, tejcukor érzékenység

Tejmentes Korpás kifli és zsemle

2015-03-15

Hozzávalók:

360 gramm Finomliszt BL55
​150 gramm Graham liszt GL200
3 dl meleg Víz,
1 csomag Szárított Élesztő,
1/2 csapott kávéskanálnyi Szódabikarbóna,
2 teáskanál Só,
1 teáskanál Cukor.

Kenéshez 1 tojás (vagy olaj vagy margarin).

Elkészítés:

Az élesztőt a meleg vízbe teszem. Addig a liszteket, a sót, szódabikarbónát és a cukrot szárazon összekeverem. Majd hozzáöntöm az élesztős keveréket, ezt simára eldolgozom, vagy kézzel vagy géppel. Az elkészült tésztát 30 percig letakarva meleg helyen pihentetem.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán ismét átdolgozom, kifli esetén kör alakúra kinyújtva cikkeket vágok derelyeszaggatóval. A cikk szélesebbik felétől felcsavarom nem túl szorosan a kör közepe felé. Amennyiben zsemlét is készítek, elfelezem a megkelt tészta mennyiségét. A zsemlékhez 4-5 részre osztom és fentről lefelé, mintha alágyúrnám a tésztát , gömbölyű formát készítek belőle.

A kifliket, zsemléket ismételten kelesztem 20 percen keresztül.

Ezt követően 200 C fokon 10 percet, majd 170 C fokon aranybarnára sütöm.

Jó étvágyat kívánok!

Receptek