TEJALLERGIÁSOKAT SEGÍTŐ
CSOPORT

tejallergia, tejfehérje allergia, tejcukor érzékenység

Kalcium pótlása tejmentes és laktózmentes étrend esetén


A szervezet számára a helyesen és körültekintően összeállított tejmentes és laktózmentes étrend megtervezésénél a szükséges kalciumbevitel érdekében magas kalcium tartalmú élelmiszerek, étrend kiegészítők rendszeres fogyasztása ajánlott. Miről is van szó?

Kalcium

Minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagot jelent. A kalcium, az emberi szervezetben nagyjából 99%-ban a csontokban és fogakban, a fennmaradó 1 % pedig a sejtekben és a sejtek közötti térben található meg.

A kalcium fellelhető:

  • a sejtekben,

  • az idegekben,

  • az izomzatban,

  • a fogban,

  • és a csontokban.


Gyermekkorban igazán fontos a csontok és a fogak felépítése és fejlődése. A kalcium ezek „építőköve”, így kulcsfontosságú táplálékkal vagy étrendkiegészítővel bejuttatni a gyermekek és a fiatalok táplálkozása során. Kiemelt szerepe van a várandósság időszakában is.

Ajánlott napi kalciumbevitel a korosztály és az aktivitás tükrében (mg/nap):

Gyermekek esetében:

Gyermekek életkora szerint: Kalciumbevitel mg / nap
0-12 hónapos korig 400 mg /nap
1-3 éves korig 500 mg / nap
4-6 éves korig 600 mg / nap
7-9 éves korig 700 mg / nap
10-18 éves korig 1300 mg / nap

Nők esetében:

Nők életciklusa szerint: Kalciumbevitel mg / nap
19 éves kortól a menopauzáig 1000 mg / nap
Menopauza után 1300 mg / nap
Várandósok (az utolsó trimeszter) 1200 mg / nap
Szoptató anyák 1000 mg / nap
Sportoló számára 1500 - 1900 mg / nap

Férfiak esetében:

Gyermekek életkora szerint: Kalciumbevitel mg / nap
19-65 éves korig 1000 mg / nap
65 éves kor felett 1300 mg / nap
Sportoló számára 1500 - 1900 mg / nap

Kalcium a következő tejmentes élelmiszerekben fellelhető:

  • olajos magvakban:

    • szezámmag,

    • dió,

    • mandula,

    • mák,

    • tökmag,

    • török mogyoró,

    • napraforgómag,

    • földimogyoró,

    • gesztenye,

  • Zöldségekben:

    • fehér bab,

    • gomba,

    • csicseriborsó,

    • póréhagyma,

    • szója,

    • petrezselyemzöld,

    • sóska,

    • spenót,

    • brokkoli,

    • kelkáposzta,

    • lencse,

    • brokkoli,

    • zeller,

  • Gyümölcsökben:

    • füge,

    • ribizli,

    • kivi,

    • narancs,

    • mazsola,

    • málna,

  • Halak:

    • lepényhal,

    • szardínia,

    • hering,

    • tonhal,

  • tojássárgája.

Kalcium a következő tejmentes készítményekben is fellelhető:

Kalcium hiány esetén

A kalcium hiány következtében előfordulhat:

  • idegrendszeri problémák,

  • izomgörcs,

  • izomfájdalom,

  • csontritkulás, azaz osteoporózis következhet be.

Fontos!

A D-vitamin segíti elő a kalcium csontokba történő raktározását, beépülését.

Információk