Étkezési Napló szerepe és felépítése
Étkezési Napló szerepe és felépítése
A diagnózis felállításához kulcsfontosságú a pontosan vezetett táplálkozási napló vezetése a tünetek feltüntetésével kiegészítve.
A Étkezési Naplót ajánlott több héten keresztül is vezetni. A diagnózis felállításának legmegbízhatóbb módszere a beteg által elfogyasztott élelmiszerek és az élelmiszerek okozta tünetek összevetése. Így bizton sor kerülhet a feltételezett allergén vagy allergének beazonosítására, majd a bizonyítást követően a feltételezett allergén eliminációjára!
Fontos tudnivaló, hogy rendszeresen és pontosan kell vezetni a táplálkozási naplót!
A Étkezési naplóban vezetni kell:
- az étkezések időpontját,
- ételek és italok pontos összetételét, ez legyen otthon elkészített vagy éttermi
- a boltban vásárolt termékekett (még jobb, ha a megnevezésen kívül a csomagoláson feltüntetett allergéneket is vezetjük)
- az ételek és italok mennyiségét,
- esetleg gyógyszerek, egyéb kiegészítők felsorolását,
- az allergiás tünetek leírását,
- az allergiás reakció hozzávetőleges időpontját.
Az alábbiakban egy általam összeállított és megszerkesztett Étkezési Napló táblázat tünetekkel könnyíti meg a dolgunkat :
Étkezési Napló táblázat tünetekkel.