TEJALLERGIÁSOKAT SEGÍTŐ
CSOPORT

tejallergia, tejfehérje allergia, tejcukor érzékenység

Hercegnős csupa csokoládé torta marcipán ízű cukormázzal

2015-08-24

Hozzávalók:

Tésztához:
4 Tojássárgáját,
4 Tojásfehérje,
20 dkg Porcukor,
4 evőkanálnyi Kakaópor,
1 Vaníliás Cukor,
0,5 dl Olaj,
3/4 dl Víz,
25 dkg Liszt,
3/4 Sütőpor.
A csokoládéhoz:
6 ek Víz,
20 dkg Margarin ,
40 dkg Porcukor,
6 ek Kakaópor,
4 ek Rétesliszt
Cukormázhoz:
1/2 Tojásfehérje,
15 dkg Porcukor,
1/2 kávéskanál Ételfesték,
Mandula aroma (gyártótól függ a mennyiség, pár cseppel kezdjük!)
Ez egy a képeken látható 23 cm-es torta hozzávalói!
A tojássárgáját habosra (amennyire lehet) kikeverek, hozzáadom a porcukrot, a kakaóport, a vaníliás cukrot, az olajat, a vizet, a lisztet és a sütőport. Ezt csomómentesen robotgéppel kikeverem.
A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd 3-4 részletbe óvatosan hozzákeverem a kakaós masszához. Ezt kimargarinozott, lisztezett tortaformába öntöm. 180C fokon 15 percet, majd tűpróbával kb. még 20-25 percet 160 C sütöm.
A közepe fel fog púposodni, így kihűlt állapotba félgömb formára faragom egy éles(!) késsel és kb ujjnyi vastag cikkekre vágom fel vízszintesen.
A csokoládé elkészítése következik. A vizet és a margarin tűzön felolvasztom, majd a porcukorot, a kakaóport és a réteslisztet teszem hozzá. Forralni tilos, csak folyamatos keverés mellett sűríteni.Vízgőz felett a legjobb! % percenként keverjük meg.
Nem forró, de még meleg hőmérsékletre kihűtöm és tökéletesen kenhetőek vele a torta cikkek. Egymásra teszem őket és kívülről is bekenem szilikon habkanállal (spatulával). Hűtőbe teszem.
Elkészítem a rózsaszín cukormázat. A tojásfehérjét kemény habbá felverem és hozzáteszem a porcukrot, a tetszés szerinti ételfestékkel színezem és a mandula/marcipán aromát.
30 perc elteltével a csoki megdermed a tortán, ha nem még várunk egy picit. A színes cukormázat óvatosan ráöntöm részletekbe a tortára és egyenletesen elkenem rajta. Beteszem a hütőbe, kb félóra múlva ez is megdermed és óvatosan csíkokba ráöntöm a többit cukormázat is, így lesz a "lokni a ruhán".
Ha nincs derékban szétszedhető baba, amibe én egy vastag erős szívószálat dugtam és így nyomtam bele a tortába, akkor bezacskózom a baba lábát folpackkal és késsel vagy alma magház kiszedővel léket vágok a torta közpébe. Beleteszem a babát.

Jó étvágyat kívánok!

Receptek