Tejallergia vagy Tejcukor érzékenység?
Tejallergia vagy Tejcukor érzékenység?
A két fogalmat gyakran összetévesztik, összekeverik, mely alapvetően két merőben különböző betegség! Éppen ezért célszerű és elengedhetetlen a két fogalmat letisztázni!
Tejallergia = Tejfehérje allergia
Tejcukor érzékeny = Laktóz érzékeny = Laktóz intoleráns = Tejcukor intoleráns
Alapvető különbség a tejallergiás és a tejcukor érzékeny között
Az alapvető különbség, hogy- a tejallergia egy immunreakció a tejfehérjével szemben,
- a tejcukor érzékenység, pedig egy elégtelen vagy hiányos enzimműködés.
Tejallergia, tejfehérje allergia
Magyarországon az egyik leggyakoribb ételallergia a tejallergia, más néven tejfehérje allergia. Az szervezetben a tejfehérjét az emésztőenzimek bontják le, ekkor a tejben lévő fehérjét tévesen allergénnek minősíti és ennek következtében az immunrendszerből különböző allergiás reakciót váltanak ki. A tehéntejben több mint 20 féle fehérje közül 3-nak van igazán allergizáló hatása.
A tejfehérje allergiát leggyakrabban az alábbi fehérjék váltják ki:
- a kazein
- a béta-laktoglobulin (β-laktoglobulin),
- az alfa laktoglobulin (ά-laktalbumin ).
Az allergiás reakció egyéntől függően többféle módon jelentkezhet:
Neurológiai tünetek:- fejfájás, migrén
- alvászavar,
- viselkedésbeli zavar
- atópiás dermatitis, ekcéma,
- urtikaria
- bronchitis,
- szénanátha, asztma,
- ismétlődő fülgyulladás
- anafilaxiás sokk (súlyos keringési és légzési zavar)
- reflux,
- hányás,
- hasmenés,
- székrekedés,
- véres széklet
- súlyvesztés vagy stagnálás
- vashiányos vérszegénység
Tejcukor érzékeny = Laktóz érzékeny = Laktóz intoleráns = Tejcukor intoleráns
A tejcukor érzékenységről abban az esetben beszélhetünk, mikor a tejben lévő tejcukor, azaz laktóz lebontásáért felelős laktáz enzim csökkenése vagy annak teljes hiánya állapítható meg! Ez esetben a tejcukor lebontása nem történik meg glukózra és galaktózra, vagy csak nagyon minimális mértékben.A laktóz-érzékenység egyénenként különböző mértékű lehet, valaki bizonyos mennyiségű tejet még tud tolerálni, más viszont teljes laktózmentes étrendre kényszerül.
Tejcukor érzékenység esetén az alábbi tünetek a jellemzőek:
- Fejfájás,
- migrénes panaszok,
- émelygés,
- hasi görcsök,
- hasi fájdalom,
- hányinger érzékelése,
- puffadás,
- szelek,
- laza vagy hasmenéses állagú, akár híg széklet jelentkezése.
Táplálkozási különbségek:
Akinél a tejallergia, azaz tejfehérje allergia bizonyítást nyer, az a tejet, a tejtermékeket és a tej mindennemű összetevőjét és származékait szigorúan nélkülözni kénytelen a táplálkozása során, annak érdekében, hogy allergiamentes életet élhessen.
Míg akinél a tejcukor érzékenység, laktóz-intolerancia állapota áll fenn, a tejben, a tejtermékekben, egyéb élelmiszeripari termékekben, gyógyszerekben található tejcukrot, laktózt kell száműznie az étrendjéből.
A fentiekben ismertetett alapvető különbségek miatt válik fontossá tehát a helyes diagnózis felállítása és a megfelelő diétás étrend megtervezése és ennek betartása!