TEJALLERGIÁSOKAT SEGÍTŐ
CSOPORT

tejallergia, tejfehérje allergia, tejcukor érzékenység

Tejallergia vagy Tejcukor érzékenység?

Tejallergia vagy Tejcukor érzékenység?


A két fogalmat gyakran összetévesztik, összekeverik, mely alapvetően két merőben különböző betegség! Éppen ezért célszerű és elengedhetetlen a két fogalmat letisztázni!

Tejallergia = Tejfehérje allergia
Tejcukor érzékeny = Laktóz érzékeny = Laktóz intoleráns = Tejcukor intoleráns

Alapvető különbség a tejallergiás és a tejcukor érzékeny között

Az alapvető különbség, hogy
  • a tejallergia egy immunreakció a tejfehérjével szemben,
  • a tejcukor érzékenység, pedig egy elégtelen vagy hiányos enzimműködés.

Tejallergia, tejfehérje allergia

Magyarországon az egyik leggyakoribb ételallergia a tejallergia, más néven tejfehérje allergia. Az szervezetben a tejfehérjét az emésztőenzimek bontják le, ekkor a tejben lévő fehérjét tévesen allergénnek minősíti és ennek következtében az immunrendszerből különböző allergiás reakciót váltanak ki. A tehéntejben több mint 20 féle fehérje közül 3-nak van igazán allergizáló hatása.

A tejfehérje allergiát leggyakrabban az alábbi fehérjék váltják ki:

  • a kazein
  • a béta-laktoglobulin (β-laktoglobulin),
  • az alfa laktoglobulin (ά-laktalbumin ).

Az allergiás reakció egyéntől függően többféle módon jelentkezhet:

Neurológiai tünetek:
  • fejfájás, migrén
  • alvászavar,
  • viselkedésbeli zavar
Bőr tünetei lehetnek:
  • atópiás dermatitis, ekcéma,
  • urtikaria
Légúti tünetek:
  • bronchitis,
  • szénanátha, asztma,
  • ismétlődő fülgyulladás
  • anafilaxiás sokk (súlyos keringési és légzési zavar)
Emésztőrendszeri tünetek:
  • reflux,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • székrekedés,
  • véres széklet
  • súlyvesztés vagy stagnálás
  • vashiányos vérszegénység

Tejcukor érzékeny = Laktóz érzékeny = Laktóz intoleráns = Tejcukor intoleráns

A tejcukor érzékenységről abban az esetben beszélhetünk, mikor a tejben lévő tejcukor, azaz laktóz lebontásáért felelős laktáz enzim csökkenése vagy annak teljes hiánya állapítható meg! Ez esetben a tejcukor lebontása nem történik meg glukózra és galaktózra, vagy csak nagyon minimális mértékben.
A laktóz-érzékenység egyénenként különböző mértékű lehet, valaki bizonyos mennyiségű tejet még tud tolerálni, más viszont teljes laktózmentes étrendre kényszerül.

Tejcukor érzékenység esetén az alábbi tünetek a jellemzőek:

  • Fejfájás,
  • migrénes panaszok,
  • émelygés,
  • hasi görcsök,
  • hasi fájdalom,
  • hányinger érzékelése,
  • puffadás,
  • szelek,
  • laza vagy hasmenéses állagú, akár híg széklet jelentkezése.

Táplálkozási különbségek:


Akinél a tejallergia, azaz tejfehérje allergia bizonyítást nyer, az a tejet, a tejtermékeket és a tej mindennemű összetevőjét és származékait szigorúan nélkülözni kénytelen a táplálkozása során, annak érdekében, hogy allergiamentes életet élhessen.
Míg akinél a tejcukor érzékenység, laktóz-intolerancia állapota áll fenn, a tejben, a tejtermékekben, egyéb élelmiszeripari termékekben, gyógyszerekben található tejcukrot, laktózt kell száműznie az étrendjéből.

A fentiekben ismertetett alapvető különbségek miatt válik fontossá tehát a helyes diagnózis felállítása és a megfelelő diétás étrend megtervezése és ennek betartása!

Információk