TEJALLERGIÁSOKAT SEGÍTŐ
CSOPORT

tejallergia, tejfehérje allergia, tejcukor érzékenység

Érdekesség a tejekről

A tejek

Magyarországon a tehéntej a táplálkozásunk egyik alapélelmiszere és egyben az egyik leggyakrabban allergizáló táplálék, mivel fehérjetartalma túlnyomó részt kazeinből áll. Emberi fogyasztásra alkalmas számos tejet ismerünk, legyen az szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, ló vagy akár teve tej. A tej manapság már hőkezelve fogyasztható és számos termék alapanyagává vált.

A tej főbb alkotóelemei:

  • víz,
  • tejzsír,
  • tejfehérje,
  • tejcukor:
    • glükóz és
    • galaktóz komponensből áll.
  • ásványi anyagok:
    • Kalcium,
    • Foszfor,
    • Szelén.
  • enzimek,
  • vitaminok:
    • B2,
    • B6,
    • B12.

Fehérjetartalma kazein tejcukor zsírtartalma
Tehéntej 3,4 % 2,8 % 4,8 % 3,7 %
Kecsketej 2,9 % 2,5 % 4,1 % 4,5 %
Juhtej 5,5 % 4,6 % 4,8 % 7,4 %


A tehéntej átlagos fehérje tartalma 3,4-3,5 %.

A tejfehérje összetétele:

  • 80%-a kazein, mely kazein négy frakcióra bontható:
    • α-,
    • β-,
    • γ-,
    • κ-kazeinre.
  • 20%-a savófehérje:
    • szérumalbumin,
    • β-laktoglobulin,
    • α-laktalbumin,
    • globulinok.

A tejfehérje allergiát leggyakrabban az alábbi fehérjék szokták kiváltani:

  • a kazein
  • a béta-laktoglobulin (β-laktoglobulin),
  • az alfa laktoglobulin (ά-laktalbumin ).

Információk