TEJALLERGIÁSOKAT SEGÍTŐ
CSOPORT

tejallergia, tejfehérje allergia, tejcukor érzékenység

Az anyatej fehérje tartalma és összetétele

Az anyatej fehérje tartalma és összetétele

Az anyatej


Az anyatej összetétele a legmegfelelőbb a baba egészséges fejlődéséhez. Az anyatej fehérjetartalma 1,0–1,3% átlagosan, melyből a kazein tartalom 20–30% , savófehérje tartalom 70–80%. Harmad annyi kazeint tartalmaz, mint a tehéntej.

Az anyatej összetétele:

  • 1,3% tejfehérje,

  • 7% tejcukor,

  • 3,6 % zsírtartalom,

  • 0,3 % ásványi anyag.


Az anyatej összetétele folyamatosan változik a szülés pillanatától a tej elapadásáig.

A colosztrum:
Az anyatej összetétele folyamatosan változó, a szülés utáni héten sűrű sárgás színű tej, azaz colosztrum termelődik. A colosztrum tápanyag összetétele magas fehérje és ásványianyag és alacsonyabb zsír tartalmú. Nagy koncentrációban tartalmaz immunglobulinokat, főként IgA-t.

Átmeneti anyatej:
A második és harmadik hét alatt termelődik az átmeneti anyatej. Tápanyag és immunglobulin tartalma a colosztrum és az érett anyatej között van.

Az érett anyatej:
Az érett anyatej összetevőiben eltér a colosztrumtól, ez egy fehér hígabb állagú tej.

Az anyatej főbb alkotóelemei:

  • víz,

  • tejzsír,

  • tejfehérje,

  • tejcukor:

    • glükóz és

    • galaktóz komponensből áll

  • ásványi anyagok:

    • Kalcium,

    • Vas,

    • Foszfor,

    • Nátrium,

    • Kálium.

  • enzimek,

  • vitaminok.


Az anyatej fehérjetartalma 1,0–1,3% átlagosan, melyből a kazein tartalom 20–30%, savófehérje tartalom 70–80%. Harmad annyi kazeint tartalmaz, mint a tehéntej.

Információk