TEJALLERGIÁSOKAT SEGÍTŐ
CSOPORT

tejallergia, tejfehérje allergia, tejcukor érzékenység

Mi a laktóz intolerancia, laktóz érzékenység, tejcukor érzékenység?

Mi a laktóz , azaz a tejcukor?

A laktóz, a tejben található cukor, azaz a tejcukor. Ez egy összetett cukor, amely nem képes közvetlenül felszívódni az emésztés során. A tejcukor egy diszacharid, mely glükózból és galaktózból áll. A tejcukor 2-7 % -át teszi ki a tej szárazanyag tartalmának.
Kizárólag az ember rendelkezik avval a képességgel, hogy a tejcukrot képes az anyatejes szoptatós időszakon túl is lebontani. A születéskor a legmagasabb a laktáz szint, mely folyamatosan mérséklődik az életkor előrehaladtával.

  • Egyesek minden kellemetlen tünet nélkül fogyaszthatják,

  • van, aki csak bizonyos mennyiségű tejterméket tud tolerálni,

  • míg mások teljes tejcukormentes étrendre kényszerülnek.

Laktóz-intolerancia, laktóz érzékenység, más néven tejcukor érzékenység


A laktóz intolerancia nem egy ritka jelenség. Ez az állapot egy enzimhiányos emésztési zavar vagy csökkent enzimműködést jelent.

A tejcukor lebontásáért felelős laktáz enzim szintje az életkor előrehaladtával egyre csökken, csökkenhet. Laktóz intoleranciáról, tejcukor érzékenységről, laktóz érzékenységről abban az esetben beszélhetünk, mikor egyáltalán nem termelődik, vagy nem termelődik elég laktáz enzim a vékonybélben, mely a vékonybél bolyhain a kefeszegélyben található és a tejcukor lebontásáért lenne a felelős. A laktáz enzim, galaktózra és glükózra bontja le a tejcukrot, azaz egyszerű cukrokká, melyek ebben a formában felszívódásra képesek. A laktóz-intolerancia esetében, viszont a tejcukor lebontatlan marad, vizet szív a bélbe hasmenést okozva.

A tejcukor érzékenység népcsoporttól függően is eltérő lehet, például ritkább az északi országokban, gyakoribb az ázsiai és afrikai népesség körében. Magyarországon a lakosság 25-35 %-a tejcukor érzékeny.

A tejcukor érzékenység árulkodó jelei:

A laktóz érzékenység egyénenként különböző mértékű lehet, valaki bizonyos mennyiségű tejet még tud tolerálni, más viszont teljes laktózmentes étrendre kényszerül.
Azonban, ha az egyéni tolerancia szintet meghaladó mennyiségű tejtermék elfogyasztására kerül a sor, akár fél órán belül vagy néhány órán belül jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

Tejcukor érzékenység esetén az alábbiak egyike, vagy mindegyike is előfordulhat:

  • Fejfájás,

  • émelygés,

  • hasi görcsök,

  • hányinger érzékelése,

  • puffadás,

  • hasi fájdalom,

  • szelek,

  • laza vagy hasmenéses állagú, akár híg széklet jelentkezése.


A betegség vagy állapot további megértéséhez hasznos lehet a tejcukor érzékenység típusainak a megismerése.

A laktóz-intolerancia típusai:

Elsődleges genetikai laktóz hiány:

  • Újszülöttkori genetikai laktáz hiány, mely igen ritka enzimbetegség.

A baba egyáltalán nem képes a laktáz enzim termelésére, ilyenkor az újszülött mindkét szülőjétől hibás laktáz gént örököl, és az anyatej emésztésére sem képes. Ennek nem kellő időben való felismerése az újszülöttnél komoly állapotromláshoz vezethet!

  • Elsődleges késői laktóz-intolerancia.

Ez szinte természetes reakció, az enzim aktivitás egyre csökken 3 éves kortól és a későbbiekben meg is szűnik.

Másodlagos laktóz hiány:

A másodlagos laktóz hiány, nem genetikai eredetű és gyakran a vékonybelek nyálkahártya sérülése következtében jelenik meg, az azt érintő egyéb betegségek okozhatják, mint például

  • bélfertőzések,

  • antibiotikumos kezelések,

  • lisztérzékenység,

  • Crohn betegség.


A bakteriális fertőzések miatt kialakuló szerzett laktáz hiány bizonyos esetekben akár gyógyítható is.

Információk