Laktózmentes termékek fogalma
Laktózmentes termékek
Ma Magyarországon minden harmadik-negyedik felnőtt tejcukor érzékenységben szenved, egyesek enyhe, míg mások nagyfokú intoleranciával kénytelenek élni a mindennapjaikat.
A piac szereplői közül egyre többen ismerik fel az étel allergiások ( Pl. tejfehérje allergiások), illetve az étel intoleránsok (Pl. tejcukor érzékenyek) nehéz helyzetét. A laktózmentes termékek napról-napra egyre szélesebb palettán mozognak.
A laktózmentes megjelölést háromféleképpen is lehet értelmezni:
- Ténylegesen tejcukor mentes termék,
- Laktáz enzimmel ellátott,
- A határérték alatti laktóz tartalom.
Ténylegesen tejcukor mentes termék:
A termék gyártása során a tejcukrot egyáltalán nem tartalmazza,
Laktáz enzimmel ellátott:
Enzimes hidrolízis folyamata során a termékhez már a gyártáskor laktáz enzimet adnak, így a tejben, tejtermékekben lévő tejcukor lebontása már az étel elfogyasztása előtt megtörténik. Az így előállított terméket a tejcukor érzékenyek már bátran fogyaszthatják.
A határérték alatti laktóz tartalom:
Törvényi előírás alapján a laktózmentes megnevezésű termék tejcukor tartalma nem haladja meg a 0,1g / 100g -ot vagy a 0,1g / 100cm3 -t.