A tejcukor, azaz a laktóz felhasználása a mindennapjainkban
Napjainkban számos élelmiszer előállításánál használják fel a laktózt, más néven tejcukrot. Olyan termékekben is előfordulhat, amire nem is gondolnánk. Sokrétű alkalmazása végett képtelenség lenne a teljeskörű felhasználásának felsorolása, így két szempont szerint csoportosítottam.
A következő tejtermékek és tejszármazékok tartalmaznak laktózt:
- tej, kakaó, karamellás tej, tejeskávé,
- tejpor, édes tejpor,
- tejszín,
- tejföl, krémföl,
- joghurt, gyümölcsjoghurt,
- kefír,
- túró,
- sajt,
- vaj,
- vajíró,
- némelyik margarin,
- savó, savópor,
- citopánpor,
- stb.
Kivéve a laktózmentesnek minősített: tej, sajt, tejföl, joghurt.
Számos élelmiszer előállításánál használják fel a laktózt:
- kenyerek,
- pékáruk,
- sütemények,
- édességek,
- leves porok,
- fűszerek,
- készételek,
- felvágottak,
- gyógyszerek,
- stb.
A tejcukor mentes, más néven laktózmentes megnevezés nem jelenti feltétlenül és egyértelműen, hogy ténylegesen nem tartalmaz a termék tejcukrot!
Három lehetséges magyarázat létezik:
- Ténylegesen tejcukor mentes termék.
- Laktáz enzimmel ellátott.
- A határérték alatti laktóz tartalom.