TEJALLERGIÁSOKAT SEGÍTŐ
CSOPORT

tejallergia, tejfehérje allergia, tejcukor érzékenység

A tejcukor, azaz a laktóz felhasználása a mindennapjainkban


Napjainkban számos élelmiszer előállításánál használják fel a laktózt, más néven tejcukrot. Olyan termékekben is előfordulhat, amire nem is gondolnánk. Sokrétű alkalmazása végett képtelenség lenne a teljeskörű felhasználásának felsorolása, így két szempont szerint csoportosítottam.

A következő tejtermékek és tejszármazékok tartalmaznak laktózt:

  • tej, kakaó, karamellás tej, tejeskávé,
  • tejpor, édes tejpor,
  • tejszín,
  • tejföl, krémföl,
  • joghurt, gyümölcsjoghurt,
  • kefír,
  • túró,
  • sajt,
  • vaj,
  • vajíró,
  • némelyik margarin,
  • savó, savópor,
  • citopánpor,
  • stb.​

Kivéve a laktózmentesnek minősített: tej, sajt, tejföl, joghurt.


Számos élelmiszer előállításánál használják fel a laktózt:

  • kenyerek,
  • pékáruk,
  • sütemények,
  • édességek,
  • leves porok,
  • fűszerek,
  • készételek,
  • felvágottak,
  • gyógyszerek,
  • stb.

A tejcukor mentes, más néven laktózmentes megnevezés nem jelenti feltétlenül és egyértelműen, hogy ténylegesen nem tartalmaz a termék tejcukrot!

Három lehetséges magyarázat létezik:

  • Ténylegesen tejcukor mentes termék.
  • Laktáz enzimmel ellátott.
  • A határérték alatti laktóz tartalom.​

Információk