TEJALLERGIÁSOKAT SEGÍTŐ
CSOPORT

tejallergia, tejfehérje allergia, tejcukor érzékenység

Mi az ételallergia?

Mi is az az ételallergia?

Ételallergiának nevezzük, az élelmiszertől nem várt tünetet, tünet együttest okozó kóros immunreakciót. Ekkor az élelmiszer egy vagy több összetevőjével szemben allergiás reakció lép fel. Az allergizáló összetevőnek a többszöri ismételt fogyasztását követően rendszeresen megismétlődik az allergiás tüneteke valamelyike. Az étel allergia jelentőségét nem szabad alábecsülni.

Az ételallergiás megbetegedések száma egyre emelkedik a világon, melyet
  • az élelmiszerek előállítási módszereire,
  • tartósítási technológiájára,
  • a környezetszennyezésre,
  • és az iparosodásra vezethetünk vissza.

Egyértelmű tényként kezelendő, hogy az allergiára való hajlam öröklődik. Amennyiben a gyermek felmenői közül csak az egyik szülő allergiás, úgy az esély 30-40% az öröklésre, viszont ha mindkét szülő is allergiás, akár 60-70 % is lehet az esély az allergia előfordulására.

A táplálék allergia a felnőttek esetében 2-3 %-os gyakoriságú és inkább a csonthéjasok, a kagyló és a hal a mérvadó.
Míg gyermekek esetében az ételallergia, különösen csecsemőkorban magas 2-8 %, mely az életkor előrehaladtával csökkenő tendenciát mutat. A tejfehérje allergia, a tojás és szója allergia, a gabonafélék iránti érzékenység viszonylag gyakorinak mondható a kisgyermekek körében.

A csecsemő életének első 6 hónapjában kizárólag az anyatejes táplálást javasolják, de ha ez nem lehetséges, akkor a teljesen hidrolizált tápszeres táplálás, illetőleg az aminosav alapú tápszeres táplálás a megoldás.

Az allergiás reakció többféle módon jelentkezhet:

Neurológiai tünetek:

  • fejfájás,
  • migrén
  • alvászavar,
  • viselkedésbeli zavar

Bőr tünetei lehetnek:

  • atópiás dermatitis, ekcéma,
  • urtikaria

Légúti tünetek:

  • bronchitis,
  • szénanátha,
  • asztma,
  • ismétlődő fülgyulladás
  • anafilaxiás sokk (súlyos keringési és légzési zavar)

Emésztőrendszeri tünetek:

  • reflux,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • székrekedés,
  • véres széklet
  • súlyvesztés vagy stagnálás
  • vashiányos vérszegénység

Az allergizáló ételekkel szemben már csecsemőkorban is kifejlődhet a túlérzékenység, éppen ezért célszerű az ezekkel a tulajdonságokkal rendelkező ételeket kerülni a gyermek legalább 1 éves koráig, tejtermék esetében pedig 3 éves koráig.

A legfőbb allergizáló ételek:

  • tej, tejtermékek
  • tojás fehérje,
  • tojás sárgája,
  • olajos magvak,
  • csonthéjasok,
  • gabonafélék,
  • hüvelyesek,
  • szója,
  • hal,
  • kagyló,
  • rák,
  • citrus félék,
  • banán,
  • bogyós gyümölcsök,
  • paradicsom
  • adalékanyagok.

A táplálékallergia meghatározására három módszer állapítható meg:


A táplálék okozta allergia tünetmentességéhez minden esetben az allergizáló étel kiiktatása a szükségszerű, mely igen nagy körültekintést igényel. Az eliminációs diéta hossza minden esetben egyénfüggő, mely függ az allergén anyagtól és a beteg korától is.

Információk