Mi az ételallergia?
Mi is az az ételallergia?
Ételallergiának nevezzük, az élelmiszertől nem várt tünetet, tünet együttest okozó kóros immunreakciót. Ekkor az élelmiszer egy vagy több összetevőjével szemben allergiás reakció lép fel. Az allergizáló összetevőnek a többszöri ismételt fogyasztását követően rendszeresen megismétlődik az allergiás tüneteke valamelyike. Az étel allergia jelentőségét nem szabad alábecsülni.Az ételallergiás megbetegedések száma egyre emelkedik a világon, melyet
- az élelmiszerek előállítási módszereire,
- tartósítási technológiájára,
- a környezetszennyezésre,
- és az iparosodásra vezethetünk vissza.
Egyértelmű tényként kezelendő, hogy az allergiára való hajlam öröklődik. Amennyiben a gyermek felmenői közül csak az egyik szülő allergiás, úgy az esély 30-40% az öröklésre, viszont ha mindkét szülő is allergiás, akár 60-70 % is lehet az esély az allergia előfordulására.
A táplálék allergia a felnőttek esetében 2-3 %-os gyakoriságú és inkább a csonthéjasok, a kagyló és a hal a mérvadó.
Míg gyermekek esetében az ételallergia, különösen csecsemőkorban magas 2-8 %, mely az életkor előrehaladtával csökkenő tendenciát mutat. A tejfehérje allergia, a tojás és szója allergia, a gabonafélék iránti érzékenység viszonylag gyakorinak mondható a kisgyermekek körében.
A csecsemő életének első 6 hónapjában kizárólag az anyatejes táplálást javasolják, de ha ez nem lehetséges, akkor a teljesen hidrolizált tápszeres táplálás, illetőleg az aminosav alapú tápszeres táplálás a megoldás.
Az allergiás reakció többféle módon jelentkezhet:
Neurológiai tünetek:
- fejfájás,
- migrén
- alvászavar,
- viselkedésbeli zavar
Bőr tünetei lehetnek:
- atópiás dermatitis, ekcéma,
- urtikaria
Légúti tünetek:
- bronchitis,
- szénanátha,
- asztma,
- ismétlődő fülgyulladás
- anafilaxiás sokk (súlyos keringési és légzési zavar)
Emésztőrendszeri tünetek:
- reflux,
- hányás,
- hasmenés,
- székrekedés,
- véres széklet
- súlyvesztés vagy stagnálás
- vashiányos vérszegénység
Az allergizáló ételekkel szemben már csecsemőkorban is kifejlődhet a túlérzékenység, éppen ezért célszerű az ezekkel a tulajdonságokkal rendelkező ételeket kerülni a gyermek legalább 1 éves koráig, tejtermék esetében pedig 3 éves koráig.
A legfőbb allergizáló ételek:
- tej, tejtermékek
- tojás fehérje,
- tojás sárgája,
- olajos magvak,
- csonthéjasok,
- gabonafélék,
- hüvelyesek,
- szója,
- hal,
- kagyló,
- rák,
- citrus félék,
- banán,
- bogyós gyümölcsök,
- paradicsom
- adalékanyagok.
A táplálékallergia meghatározására három módszer állapítható meg:
A táplálék okozta allergia tünetmentességéhez minden esetben az allergizáló étel kiiktatása a szükségszerű, mely igen nagy körültekintést igényel. Az eliminációs diéta hossza minden esetben egyénfüggő, mely függ az allergén anyagtól és a beteg korától is.